Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Εικόνες Από την προβολή Στα Χανιά




ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΩΝ


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η πρώτη προβολή στα Χανιά του νέου ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη "Άλλος δρόμος δεν υπήρχε", που καταγράφει τις δοκιμασίες που πέρασε ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη, επιβιώνοντας για 14 περίπου χρόνια σε συνθήκες παρανομίας μετά την λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το "παρών" που έδωσαν στην εκδήλωση τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας, Νίκος και Αργυρώ Κοκοβλή (στον οποίων το ομότιτλο βιβλίο βασίστηκε η ταινία) και Γιάννης Λιονάκης, καθώς και άλλοι Χανιώτες που συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα της εποχής, αλλά και τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ.


Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αντάρτες μαζί με τους συντρόφους τους έζησαν επικηρυγμένοι όλη τη δεκαετία του ’50, έως ότου 6 από αυτούς δραπετεύσουν το 1962 με προορισμό την Ιταλία για να καταλήξουν στην Τασκένδη. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν γεμάτη ασφυκτικά από κόσμο -πολλοί ήταν εκείνοι που στέκονταν ακόμα και όρθιοι- παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, ενώ το τέλος της προβολής ακολούθησε ένα παρατεταμένο, ζεστό χειροκρότημα.


Πριν την έναρξη της προβολής, την οποία διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η INDIGO VIEW με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ο σκηνοθέτης αφιέρωσε τη βραδιά σε δύο πρόσωπα που συνέβαλαν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή: Τον Χανιώτη εκδότη του περιοδικού "Αντί" Χρήστο Παπουτσάκη και τον μοντέρ Γιώργο Τριανταφύλλου.
Να σημειώσουμε ότι η ταινία έχει ήδη αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από την προβολή της στο 11ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τον κινηματογράφο "Τριανόν" στην Αθήνα, αλλά και το βραβείο κοινού στο 2ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λευκωσίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ

Χανιώτικα Νέα 28/04/09



Δεν υπάρχουν σχόλια: